شهرستان بهشهر با توجه به تنوع آثار تاریخی و شناخت جامعه ی باستان شناسی جهان از اماکن مزبور، از شرایط نگهداری ابتدایی هم برخوردار نیست و متاسفانه سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشکری کشور توجه لازم را نسبت به این اماکن ندارد. غار هوتو و کمربند به عنوان یکی از مادر مکان ها ی مهم در جهان، قریب به 50 سال است که رها شده و با توجه به اینکه در سال 1383 سازمان میراث فرهنگی مازندران در جهت ایجاد غار موزه در این مکان، شروع به اطلاع رسانی نموده و دفتری با عنوان پایگاه پژوهشی غارهای باستانی مازندران در این شهرستان مستقر شده بود، اما هیچ اقدام عملی در این مورد انجام نشده و حتی در اثر عدم کنترل و حفاظت از این غارها، ما شاهد حفاری های غیرمجاز در این مکان بوده و انجمن دوستداران میراث فرهنگی هوتو طی مکاتباتی با سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران، خواستار توجه و رسیدگی به شرایط بد این محوطه ی مهم تاریخی شده بود.
پایگاه گوهرتپه نیز با توجه به حفاری و پژوهش های ارزشمند توانسته است به عنوان یکی از نشانه های اولیه ی تمدن و شهرنشینی در میان کشورهای حاشیه ی دریای مازندران مطرح شده و نیازمند حمایت جدی ریاست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور و تمامی دوستداران فرهنگ و تاریخ ایران زمین می باشد. این مکان ارزشمند نیازمند تعیین حریم و آزادسازی محوطه ی باستانی بوده و انجام فعالیت های کشاورزی و باغداری، مواد فرهنگی بسیاری را در این محوطه تخریب نموده است.
عباس آباد بهشهر با داشتن استخر و بنایی چهارطاقی در میان آب، دو برج آجری و سد ساخته شده در عهد صفوی و پوشش جنگلی، توانسته است بسیاری از مسافران و شهروندان منطقه را به خود جلب می نماید و با توجه به جاذبه ی بی بدیل خود می تواند به عنوان قطب گردشگری و شناسنامه معماری عهد صفوی در شمال کشور، پذیرای گردشگران سراسر جهان باشد و در فهرست آثار سازمان یونسکو به ثبت رسد. متاسفانه در سال های اخیر این مکان مورد بی مهری قرار گرفته و با توجه به سطح نازل علمی مسئول این پایگاه و نتایج غیر کارشناسانه، بسیاری از مواد فرهنگی مکشوفه در عباس آباد مورد استحاله قرار گرفته و عدم نظارت دقیق پژوهشکده باستان شناسی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور بر عملکرد این پایگاه موجب شده است تا با انبوهی از گزارشات نادرست و متناقض مواجه شویم. تاج سد با توجه به قدمت کهنسال خود و شرایط زمانی ساخت آن، تبدیل به مسیری جهت عبور و مرور وسایط نقلیه شده و با توجه به ترک و نشست بخش هایی از این دیواره، هیچگونه اقدامی در جهت جلوگیری از این عمل که خطری جدی برای این مکان محسوب می شود، انجام نشده است.
در حوزه گردشگری با توجه به نیاز مجموعه، متاسفانه هیچ اقدامی در جهت ساخت و ساز اماکن ضروری انجام نشده و تقاضای بسیاری از سرمایه گذاران بومی مسکوت مانده است. نبود امکانات اولیه و کمبود سرویس بهداشتی مورد نیاز مسافرین از معضلات جدی عباس آباد می باشد و اقدامات ناقص اخیر، پاسخگوی نیاز فراوان مردم منطقه هم نمی باشد. آلودگی صوتی، نبود روشنایی مناسب، خرابی جاده ی سنگفرش، بی توجهی به بافت تاریخی در ایجاد پیاده روها و غرقاب شدن بخشی از این مسیر به دلیل نبود کارشناسی در بررسی زیرساخت محوطه و حیف و میل بودجه ی تخصیصی و دهها نمونه ی قابل ذکر در منطقه موجب شده است تا این مکان به بهره برداری شایسته نرسیده و از حضور مداوم گردشگر غیر بومی محروم بماند. انجمن دوستداران میراث فرهنگی هوتو در جهت حمایت و حراست از میراث فرهنگی منطقه، با درخواست حفاظت از غار هوتو و کمربند با ایجاد غار موزه هوتو، تعیین حریم گوهرتپه و انتخاب مدیریتی کارشناس، متخصص، متعهد و صفویه شناس از جناب آقای رحیم مشائی معاونت محترم ریاست جمهوری و ریاست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور، جناب آقای دکتر طه هاشمی ریاست پژوهشگاه، پژوهشکده باستان شناسی کشور، جناب آقای دکتر عباس پور ریاست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران و جناب آقای مهندس شفقت استاندار گرانقدر مازندران خواستار اقدام فوری و جدی در جهت جلوگیری از تخریب آثار باستانی این شهرستان می باشد و شهرستان بهشهر شایستگی آن را دارد تا با مدیریتی کارآمد، همتای پایتخت فرهنگی جهان اسلام، پذیرای گردشگران بین المللی باشد.
فروردین 1386
انجمن دوستداران میراث فرهنگی هوتو
انجمن دوستداران میراث فرهنگی هوتو
1 نظرات:
سلام و درود
مطالب جامع و کاملی درخصوص سایت گوهر تپه منتشر کرده ام خوشحال می شوم نظرات انتقادی شما را بدانم.
ارادتمند شنبه
http://shahriar.blogspot.com/2010/05/blog-post_15.html
» نظر شما؟